Vegetarisk mat

 

Idag talas det väldigt mycket om att vi människor behöver äta mer vegetarisk mat. Detta beror på en del olika anledningar, men den främsta anledningen till varför vi bör äta mycket mer vegetarisk mat och kanske ha minst 2-3 vegetariska dagar i veckan, är för att det är mycket snällare mot miljön att äta mindre kött. Det bästa är ju dock att vara vegetarian på heltid.

Det finns väldigt mycket miljögifter som förs vidare upp i näringskedjan och ju högre upp dessa kommer i näringskedjan så blir de mer koncentrerade, vilket därmed innebär att kött och fisk i jämförelse med vissa vegetabilier kan innehålla en mycket större mängd miljögifter. Dessa miljögifter brukar främst vara de fettlösliga gifterna så som DDT, dioxin och PCB. Om man till exempel är en ammande kvinna så kan dessa miljögifter senare överföras till bebisen genom bröstmjölken. Detta är en god anledning till varför man bör tänka på att äta mer vegetariskt.

 

Man brukar även säga att det är ett väldigt slöseri av vatten och mark att hålla på med köttproduktion. Det finns omkring Grilled vegetables on cutting board on dark wooden background800 miljoner människor i denna orättvisa värld som är riktigt undernärda, och i dessa länder så exporteras fina grödor som de hade kunnat äta, till i-länderna enbart för att ha det till djurfoder till köttproduktionen. Det är också så att det krävs hela 10 gånger så mycket mer mark till köttproduktionen än vad det gör att odla vegetabilier som innehåller samma mängd näring och energi. Bara detta säger ju sig självt.

När man skapar mark till köttproduktionen förstör man också den mark och de hem som många vilda växter och djur har. Eftersom att det därmed blir en stor brist på utrymme för dessa så leder det i många fall till att många av dessa arter utrotas, och detta enbart för att föda upp djur som människor kan äta när de i stället hade kunnat äta vegetabilier och ändå få i sig samma mängd näring och energi.

Man får heller inte glömma bort hur miljön skadas av själva exporten av allt kött. Det skall fraktas genom många länder för att komma fram till sina slutdestinationer och detta är någonting som verkligen skadar miljön med alla dess miljöfarliga utsläpp som blir därav.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite