Säsongsbetingad mat

750 miljoner dollar är den totala summan av matsvinnet. Det fungerar inte längre att vi lever på det viset. 28% av jordens odlingsbara ytor används till grödor som slängs. Genom att minska alla faser i livsmedelskedjan – produktion, bearbetning, distribution och konsumtion – kan vi lösa ett flertal problem. Var och en kan i sitt hushåll delta genom att äta säsongsbetonad mat. Stora konsumenter som är kommuner och landsting kan göra ännu större skillnad. Vi småkonsumenter kan ställa krav och påverka de butiker där vi köper mat. De stora konsumenterna kan ställa krav på sina grossister eller cateringföretag om de använder det.

Vad är säsongsbetingat?

Rotfrukter är bästa alternativet vintertid

Genom att äta säsongsbetingad mat slipper man importera och maten behöver inte åka jorden runt innan den hamnar hos konsumenten. Dessutom är det bra för både plånboken och smaken. När är jordgubbarna godast? Jo, när det är säsong för dem. Det är då de smakar som bäst och man hittar dem till bäst pris. I Norden går det inte att odla året runt och därför kommer vi att vara beroende av att importera varor som apelsiner och vindruvor. Att sötpotatisen ska börja odlas i Sverige är en god nyhet eftersom både potatis och lök är livsmedel som kan sparas och dem kan vi äta närodlade även när det inte är säsong.

Välj morötter istället för tomater

Varför smakar maten mycket godare i till exempel Medelhavsländerna? Jo, för att där har de en tradition att använda bara säsongsbetingade livsmedel och närodlat. Vindruvor äts i september och vattenmelon äts under sommarmånaderna. För att minska transportsträckorna borde vi dessutom först och främst importera inom Europa istället för att köpa mat som har rest runt halv jordklotet. Istället för att äta apelsiner från Brasilien är det ett bättre alternativ att äta de från Spanien eller Grekland. Eftersom alla rotfrukter kan lagras är det bättre om du väljer fem kilo morötter vintertid istället för tomater. Då minskar du ditt utsläpp av växthusgaser med tre kilo. Tänk på det nästa gång du ska skära till en sallad hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite