Klassiska sommarrätter
Många svenska mattraditioner kretsar kring sommaren, och mat som man äter på exempelvis midsommar. Det finns ett flertal klassiska svenska rätter som många svenskar aldrig skulle kunna tänka sig att äta under någon annan årstid än sommaren – eller som är praktiskt omöjlig att äta under någon annan årstid.
Ett exempel på det sistnämnda är naturligtvis surströmming, som under inga omständigheter bör öppnas inomhus. Istället är det bästa sättet att undvika lukten som föregår intagandet av surströmming att öppna burken utomhus och under vatten, genom att hålla burken i en vattenfylld balja. Surströmmingen äts sedan i små bitar på hårt eller mjukt tunnbröd, tillsammans med tillbehör som mandelpotatis, röd eller gul lök, gräddfil, tomat och dill. Traditionen att äta surströmming om sommaren har starkast fäste i Norrland, men har spridit sig över hela Sverige.
En liknande rätt, om än inte fullt så illaluktande, är sill och potatis. Till sommaren äter svenskar helst matjessill, och inte den inlagda sill som vi ser på julbordet och påskbordet. Till sillen ska det självklart vara färskpotatis, gräddfil, gräslök och ägg. Något som hör både sill och surströmming till är snaps, som framförallt dricks till midsommar.
Båda dessa rätter kombineras ofta med en annan ”rätt” som är starkt förknippad med sommaren, nämligen jordgubbstårta. Det går visserligen att köpa jordgubbar i matbutikerna året runt, men det är bara sommaren som är säsong för de eftertraktade svenska jordgubbarna. En tårta täckt med mycket grädde och svenska jordgubbar är därför det somrigaste många svenskar vet.
Vilken rätt som helst kan dock egentligen bli en sommarrätt om man äter den utomhus i ljuset av sommarens kvällssol. Det gäller bara att man har en bra uppsättning utemöbler på tomten eller altanen, så att man får plats med riktigt gott sällskap. Då spelar det egentligen mindre roll vad som står på bordet.