Italiensk mat

Det italienska köket bjuder på betydligt mer än pizza och pasta. Från Dolomiterna i norr till Sicilien i söder, regionerna har alla sina egna välsmakande specialiteter. Detta beror i stor uträckning på att landet enades relativt sent och de lokala traditionerna behölls levande. Det italienska köket förknippas ofta med förstklassiga råvaror och enkla och smakrika maträtter. Antipasti, primi piatti, secondo piatti, dolce… En måltid i Italien består av en mängd olika rätter. För den som känner sig mätt bara av att titta på den långa menyn går det utmärkt att endast plocka ut väl valda delar.

De olika delarna i en italiensk måltid

 

Hur kan en typisk italiensk matfest se ut? För den som besöker landet för första gången kan det te sig en aning förvirrande med alla olika delar på restaurangernas menyer. Överst på menyn finns ”antipasti”, det är en mindre förrätt med tilltugg som gambas, scampi, friterad zucchini eller brushetta. Efter tilltuggen är det dags för en ”primi piatti”, ordagrant den första tallriken. Denna består av en mindre portion av en maträtt som gnocchi, minestrone, pasta eller risotto. ”Secondi piatti” är själva huvudrätten. Kött, fågel, fisk eller skaldjur ackompanjeras ofta endast av en enkel sallad. Efter maten är det dags för en efterrätt, ”dolci”. Tiramisù, torta della nonna (husets hembakta kaka) eller panna cotta är vanliga efterrätter.

Slow food-rörelsens hemland

Har du hört talas om slow food? Det är en matrörelse som föddes i staden Bra i Piemonte. Rörelsen skapades som en del av en motreaktion mot att en snabbmatskedja tänkt slå upp portarna i Roms historiska delar. Slow food värnar om det traditionella köket. Man tar hand om lokala specialiteter och att laga säsongsanpassad mat med omsorg. Det är inte en bakåtsträvande rörelse, man är positivt inställd till nya innovationer och rätter, så länge de respekterar den goda smaken, miljön och producenternas villkor. Slow food-märkningen, ett klistermärke med en snigel, har blivit en kvalitetsstämpel som restaurangerna gärna skyltar med. Kanske funderar du på att öppna en italiensk catering? sälj mat och använd fakturering utan företag, det är en möjlighet som låter dig prova dina vingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite