Grekisk mat

Kanske är det meze-rätterna det man känner bäst till inom det grekiska köket. Meze är ett läckert tilltugg, något man serverar med en kall dryck medan man sitter och njuter av solen vid Medelhavet. Meze serveras på caféer, i hem och på många restauranger. Det kan vara allt från härliga sallader till dipsåser, små grillspett och fyllda och ofyllda grönsaker. Man äter gärna lamm, oliver, den klassiska grekiska salladen den fina fetaosten med sin speciella karaktär och konsistens tillsammans med det gudomliga vinet.

Goda viner från Grekland

Man brukar säga att av de gamla grekerna var Dionysos vinets gud. Han var ursprungligen extasens och fruktbarhetens gud, men har senare i historien blivit betraktad som vinets gud i den grekiska mytologin. I Grekland producerar man mycket vin och många jobbar även inom vinframställning. grekiskt vin anses vara av mycket hög kvalitet. I Makedonien görs en stor del av de godaste vinsorterna, där görs bland annat naoussan som är ett mörkrött och kraftigt vin. Man odlar även savatiano-druvor som man lagar den mycket kända retsinan av. Den populära turistön Kreta är även ett ställe där man producerar mycket vin. Assyrtiko och rosévinet Ano är viner som görs enbart på Kreta av druvor från denna soliga ö.

Vin under solen

Under sommaren dricker vi svenskar ofta vin till både vardagsmaten och fest. Många av oss har redan upptäckt de grekiska vinsorterna och de ger oss en extra somrig känsla samtidigt som man lätt kan drömma sig bort till de varma sandstränderna eller någon stämningsfull restaurang i solen. På terrasserna sitter glada människor under markiser Stockholm, där man avnjuter gott vin till god mat. Ute på marknaden finns det inte lika mycket grekiskt vin som till exempel italienskt, eftersom de grekiska små vingårdarna inte klarar av att producera tillräckligt stora mängder för att de skulle nå hyllorna i våra affärer. Men i de grekiska vinernas fall är det, som man brukar säga, frågan om kvalitet och inte kvantitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite