Amerikansk mat

Amerikansk mat har inte världens bästa rykte. Amerikans mat är inte känd för att vara mat med finlir, eller för att vara mat som är särskilt hälsosam. Amerikansk mat är känd för att vara mycket mat, och mat som mättar bra. Men vi borde inte dra all amerikansk mat över en kam. Maten som lagas i nordligaste Amerika har v nödvändighet ett mycket högt köttinnehåll. Detsamma gäller mat som serveras i de stater där de öppna landskapens boskapshjordar bildar bas för kökens prestationer att mätta folket. Åker man till kusterna däremot är fisk, skaldjur och musslor av helt naturliga orsaker det som oftast står på meny. Och det är ju hälsosamt. Lika hälsosamt är den grönsaks-, frukt-och nötbaserade diet som är populär i sydvästra USA, och som står på menyn i olika varianter i de vegetariska populära restauranger som växer upp över storstäderna. Man äter helt enkelt mest det som finns där man bor.

Att äta maten där man bor

 

Att man äter det som finns där man lever, har inte varit särskilt komplicerat för oss människor förut genom tiderna. Jägare äter mycket kött. Boskapsfarmare likaså. Grönskas- och fruktodlare äter mycket vegetariskt. Fiskare äter det som kommer från hav och sjö. Men sedan hända det något med alla mat. För oss är amerikansk mat idag ofta synonym med snabbmat. Snabbmat är mat som man kan köpa färdiglagad, och som ska vara billig och mätta bra. Billig mat har oftast ett högt innehåll av vitt mjöl och socker, eftersom det är två produkter som kan lagras mycket länge utan att det förstörs. Då blir det billigt. Friterad kyckling som innehåller mycket lite kyckling, friterad i billig olja, munkar, kakor, och läsk. Nu har vi har äntligen börjat att förstå sambandet mellan snabbmat och ohälsa, och Amerika har vaknat upp. Tack och lov kan vi se att hamburgare är en trend som aldrig verkar gå ur tiden och det tycker vi är bra. För den snabbmatsberoende generationen är en hamburgare det bästa valet.

Nyttigt med mindre socker

En hamburgare kan bestå av bra kött, grönsaker och en brödbulle. De är ok mat. Vill man helt undvika sockerprodukter låter man hamburgaren omges av frasiga salladsblad, eller blad med högre fiberinnehåll. Att äta bara lite socker kan ändå göra så att det kan behövas en tandläkare stockholm eftersom emaljen utsätts för fler syraattacker om maten är sötad. Bättre då att be att få hamburgaren med en sallad. Be om osötad dressing. I stort sett alla färdiga produkter innehåller nämligen socker om man börjar granska dem. Vill du äta nyttigt i dag, ska du alltså välja fräsch och modern amerikansk mat, lagad med naturliga råvaror, producerade, fångade eller jagade där de sedan tillagas. Då är amerikansk mat helt fantastisk. Få matkulturer innehåller en sådan matvariation med influenser i kryddning och tillagningsmetoder från alla de miljontals olika invandrade individer som utgör Amerika. Njut av den vilda, färska och lyxiga mat Amerika kan erbjuda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite