Veganer äter inte bara gräs

Det är ingen nyhet att intresset för vegomat ökar, allt fler går över till helvegetarisk mat eller för in några vegetariska rätter i sin kost.

Matvarubutikerna har stort utbud av vegetarisk mat, skolor och företag har vegetariska dagar och även restauranger gör plats för vegetariska rätter på menyn.

Men det finns också fördomar om vegetarisk mat och vego-människor överlag, meningar som ’’ veganer äter bara gräs och kottar’’ är inte ovanliga. En del verkar ärligt tro att veganer endast äter ”gräs”, vilket även restauranger som är okunniga på vegetarisk mat verkar tro, även om det blir bättre på vissa håll.

Man kan tycka att när man med sitt sällskap går till en restaurang och de får oxfilé, potatisklyftor, en mumsig sås och eventuellt något grönt till, att man då som vegan i sällskapet ska få något liknande. Men ut kommer ofta en oinspirerad sallad, lite stekta/rostade grönsaker utan sås. Och detta ofta för samma pris som de andra i sällskapet även om råvarorna på tallriken inte är i närheten av prisklassen.

Ett verkligt exempel på detta är när ett sällskap besökte en restaurang och köttätarna fick rejäla portioner med stora oxfiléstycken, french fries, tomatsallad och sås, veganen veganen väntar ivrigt med tanke på de andras härliga tallrikar, ut kommer servitrisen med en tallrik hon presenterar som ”broccoli” vilket var grönsaker, mestadels broccoli och en liten klick broccolimos. Veganen var inte helt nöjd, och inte speciellt mätt. Att en vegan inte ens kan få french fries som resten i sällskapet fått. Värt att nämna är också att rätterna kostade hela 650: – styck, även broccoli tallriken.

Summan är att intresset ökar, vilket inte gör att man som kock bör servera vad som helst till en vegan bara för att veganen inte andra valmöjligheter och blir tvungen att betala den kopiösa summan maten egentligen inte är värd i alla fall. Restauranger måste ta chansen att göra så vego-människor blir nöjda och återkommer eftersom det är något som fortfarande ökar.

Veganerna bör också bli nöjda med både mat och pris när de väljer att äta ute, det går att göra eller införskaffa köttsubstitut, det går att göra goda såser i både varm och kall form för att inte glömma så äter veganer potatis, ris och pasta också, man kan som kock alltid beställa en vegetarisk matkassedirekt och träna på.

Är det inte trevligare när man kommer som ett sällskap på 10 personer där 5 är köttätare och 5 är veganer att få möjligheten till likadan mat eller i alla fall liknande? Det är inte svårare att laga ex. en vegetarisk bolognese, det enda man gör är att man byter ut råvarorna till vegetariska, och sedan gör man på precis samma sätt som man brukar.

Servera inte bara gräs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite