Lyxiga råvaror i mat

När man talar om råvaror finns det vissa vars rykte föregår dem. Det handlar om råvaror som bara genom sitt namn frammanar en känsla av lyx och exklusivitet, och som kan ta varje rätt till en ny nivå.

En sådan råvara är Kalix Löjrom, som sedan år 2010 är en skyddad ursprungsbeteckning. Vad det egentligen handlar om är rom från fisken siklöja, fiskad i Bottenviken. Fisket av siklöja är hårt reglerat för att vara hållbart, och varje år fiskas ungefär 1 300 ton siklöja. Rommen från dessa fiskar är en eftersökt delikatess som har fått internationellt rykte bland annat för att den är vanligt förekommande vid Nobelbanketten och andra kungliga middagar.

En annan internationellt känd delikatess är tryffeln, som är en svamp som växer under jorden. En anledning till tryffelns exklusivitet och höga pris är just att den är så svår att hitta – det krävs särskilda tryffelhundar eller tryffelsvin för att nosa fram de underjordiska svamparna. Tryffeln används som krydda för att förhöja smaken på redan vällagad mat. Av de olika tryffelsorterna är den vita tryffeln, Tuber magnatum, den mest exklusiva, och således även en av de dyraste tryffelsorterna i världen. Den växer i Italien, Slovenien, Kroatien och Serbien. Vit tryffel kallas ibland även för Albatryffel, eftersom majoriteten av all italiensk vit tryffel kommer från Alba i Cuneo.

Ytterligare en delikatess med italiensk anknytning är buffelmozzarella. Så som namnet antyder är buffelmozzarellan en variant av den klassiska italienska osten mozzarella, tillverkad av mjölken från vattenbuffeln. Vattenbufflar förekommer inte naturligt i Italien, utan har importerats från de regioner i Indien och Asien där den finns i vilt tillstånd. Buffelmozzarellan är liksom Kalix Löjrom en skyddad ursprungsbeteckning, och kan således bara tillverkas i regionerna Campania, Lazio, Apulia och Molise i Italien. Av dessa är det framförallt Campania som förknippas med osten, och äkta buffelmozzarella säljs under namnet Mozzarella di Bufala Campana.

Om du älskar matlagning, och skulle vilja prova på att laga en rätt med någon av dessa ingredienser, kan du lösa den ekonomiska biten genom att ta ett lån hos Snabbfinans om det skulle fattas pengar just då. Sedan kan du betala tillbaka lånet efter att du har bjudit på en riktig pangmiddag med en av världens mest lyxiga råvaror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite