Få kräsna barn att äta grönsaker

När det gäller grönsaker och rotfrukter är det inte alltid de uppskattas av barn. Det finns till och med barn som vägrar äta olika former av grönsaker trots att de är väldigt nyttiga. Men hur kan man gå till väga för att få kräsna barn att äta grönt?

Ta hjälp utifrån

Ett alternativ kan vara att ta hjälp av en dietist för att få hjälp. De har i regel många bra knep som man kan ta del av. Ibland kan det också behövas att en utomstående talar med barnet.

Riv grönsakerna

Ett annat knep är att riva grönsaker för att på så sätt inte göra dem lika tydliga för barnet. Riven morot i köttfärssåsen, riven lök i köttbullarna och så vidare fungerar i de flesta fall väldigt bra. Många gånger kan det vara just grönsakernas konsistens barnen har svårt för och den kommer man undan när grönsaken rivs.

Skapa roliga figurer

Många barn blir genast mer glada i mat när man skapar en rolig lek av den. Grönsaker är en sådan sak man kan skapa fina figurer av som barnet sedan kan äta upp. Varför inte skapa en rolig gubbe, en bil eller något annat? Grönsaksbitarna kan enkelt sättas ihop med några tandpetare för att hålla samman bättre.

Låt barnet odla grönsaker

Det är inte helt ovanligt att barn blir mer sugna på att äta grönsaker när de själva får vara med och odla dem. Om du har en liten balkong, uteplats eller trädgård kan det vara klokt att ordna en liten hörna där barnet kan sköta om sina grönsaker för att sedan skörda och äta dem. Då lär sig barnet samtidigt var grönsakerna kommer från och om hur de växer. Det behöver inte vara någon mer komplicerad form av odling utan det räcker med några krukor, eller kanske en pallkrage.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite