Ekologisk mat

 

Som många förhoppningsvis har hört talat om så uppmanas alla människor att försöka äta så mycket ekologiskt och även vegetariskt som möjligt. Detta är på grund av väldigt många starka anledningar som gynnar både vår sköra miljö, djuren och sist men absolut inte minst, vår värdefulla hälsa.

Till att börja med så finns det otroligt många undersökningar och forskning som stöder att de ekologiska livsmedlen är mycket bättre för vår hälsa än vad de konventionella livsmedlen är. För att nämna några exempel så är det till exempel en lägre vattenhalt i de ekologiska grönsakerna och frukterna, vilket därmed innebär att de innehåller mer näringsämnen per gram. De djur som är ekologiskt uppfödda har en bättre fettsammansättning och har därmed fler fleromättade omega-3-fettsyror, eftersom att de går ute och betar mycket mer och det är även förbjudet att de ekologiska livsmedlen innehåller kemiskt framställda transfetter. Ur ett hälsomässigt perspektiv finns det alltså många goda anledningar att äta ekologiskt.

Quinoa, avocado and apple salad. Perfect for the detox diet or just a healthy meal. Selective focus on front of dish with extreme shallow depth of field.

Det är även så att den ekologiska maten inte får odlas med hjälp av GMO, kemiska bekämpningsmedel eller GMO. Detta är väldigt bra att undvika eftersom att dessa kemikalier kan vara farliga för människan, så därför är det bra att äta ekologiskt så att du slipper få i dig dem. Eftersom att det idag inte finns tillräckligt med forskning för att veta om GMO är skadligt i ett långsiktigt perspektiv så för att inte utsätta sig för denna risk kan man köpa ekologisk mat.

En annan stark fördel för att köpa ekologisk mat är för att man vet om att djuren har haft det riktigt bra. Det genomgår mycket kontroller för att maten skall få kallas för ekologisk. Dessa djur får gå ute och beta eller böka hur mycket som helst, de har tillgång till gyttjebad och sätt att svalka sig på, de får rent och ekologiskt foder och de har även fri tillgång till hö. De sitter inte instängda i en bur hela dagarna, de har gått om utrymme, deras sovplats är välbäddad och ungarna till djuren får alltid vara tillsammans med sin mamma den första tiden av deras liv. De har alltså fått ha ett riktigt bra liv och de har varit mycket lyckliga och friska djur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite