Brasiliansk mat

Brasiliansk mat är färgstark, exotisk och variationsrik. Matkulturen är inspirerad av afrikanska, europeiska och amerikanska traditioner. Landets storlek och dess invånares olika ursprungsländer har bidragit till en varierad kost och vad man serveras beror också på vart i landet man befinner sig. Urbefolkningen i Brasilien använde sig av kassava, även kallad maniok, och jams som är stärkelserika rotknölar som kan tillredas på många olika sätt och som används än idag. Européerna som emigrerade till Brasilien introducerade allt från vin till laktosprodukter. Även ris, bönor och frukt är ett vanligt inslag i matlagningen och brasilianarna älskar att grilla. Här grillar man allt från nöt och kyckling till fisk och skaldjur.

Rätter för alla smaker

 

Feijoada är en brasiliansk böngryta, tillika nationalrätt, som tillagas med bönor, chorizo, apelsiner och lagerblad och som serveras med ris. Den ska allra helst förberedas ett dygn innan den ska avnjutas då det gör att de olika smakerna kommer till sin fulla rätt. Nuförtiden finns det en mängd olika varianter av denna maträtt och en del föredrar att använda kyckling och fläsk som basingredienser i grytan. Det går att köpa brasilianskt kött i Sverige, men efter en köttskandal i Brasilien 2017 gör man kanske bäst i att använda svenskt kött. Under skandalen uppdagades det att tjänstemän mutats för att släppa igenom smittat kött. Om inte annat så är svenskt kött också ett bättre val för miljön och något som gynnar lokala producenter. Som avslutning på en brasiliansk middag är brigadeiros ett måste. Det är sötsaker som liknar våra chokladbollar. Huvudingredienserna är kondenserad mjölk, smör och kakao som formas till bollar och rullas i chokladströssel.

Rätt utrustning i köket

Oavsett om man vill laga feijoada eller brigadeiros så är rätt utrustning i köket något som gör matlagningen roligare. En stekgryta av lera eller gjutjärn är ett bra redskap som fördelar värme jämnt och bevarar den goda smaken på maten. Om man vill servera en god brasiliansk Capirinha, som består av pressad lime, socker och cachaça (sockerrörssprit), är en mortel ett behändigt redskap. Med morteln kan man blanda lime och socker till en god blandning och försäkra sig om att smakerna kommer ut till sin fulla rätt. En annan bra investering är en kolfilterfläkt, vars syfte är att rena luften under matlagning. En bra fläkt i köket är ett måste eftersom den inte bara renar luften, utan också eliminerar stark matlukt som annars lätt sätter sig i väggar och textilier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite