Välja rätt pasta

Pasta är troligen något de flesta har ätit någon gång och i regel har man också någon form av ingrediensen hemma. Pasta sägs ofta vara en av nationalrätterna i Italien men det är inte bara där pastan är extremt populär. Den har spridits över hela världen och i dag finns den i flera olika former och varianter.

Hitta rätt i pastadjungeln

Att hitta rätt pasta är inte helt enkelt. Hos barilla.com kan du läsa mer om olika pastasorter och om vad de kan användas till, men det finns också andra pastatillverkare som har helt andra recept på pasta. Vissa har ägg i pastan, andra inte, vissa använder vetemjöl, en annan durumvetemjöl. Gemene man tar ofta en pasta man känner till och så är det bra med den saken. Men det är klokt att komma ihåg att lite variation kan pigga upp en helt vanlig maträtt, om det så bara är en annan form på pastan.

Färsk pasta

Färsk pasta är lite lyxigare än den vanliga torra varianten. Den färska pastan har i regel lite kortare koktid och den blir många gånger saftigare och mer matig. Färsk pasta finns i många varianter. Spaghetti, plattor och olika fyllda varianter är väldigt vanliga. Färsk pasta behöver dock förvaras kyld och den har inte lika lång hållbarhet som den torkade varianten som i princip kan stå på en hylla i skafferiet hur länge som helst. Ett än lyxigare alternativ är förstås att göra egen färsk pasta med hjälp av pastadeg men det är för många ren överkurs även om resultatet blir mycket gott.

Pastans olika former

Nästa gång du ska köpa pasta, ta då en extra titt i pastahyllan. Du kan nämligen hitta många fler varianter än klassiker som spaghetti och snabbmakaroner även om de också kan vara goda. Skruvad pasta, snäckskal, hjul, risformad pasta, bokstavspasta och bandspaghetti är bara några av de varianter som finns. Om du ska göra en pastagratäng till exempel kan det vara gott med en pasta som tar åt sig lite mer av smak och sås än vad vanliga snabbmakaroner gör. Dessutom kan de mindre pastavarianterna bli lite för överkokta när de ska in i ugnen efter att ha tillagats en gång, även om man försöker vara noga med koktiden.

Hur länge ska pastan tillagas?

Hur länge pasta ska tillagas varierar. En lasagne med lasagneplattor kan behöva stå 40 minuter i ugnen medan snabbmakaroner i regel inte behöver koka mer än tre minuter. På de flesta pastasorter står det hur länge de behöver koka men det är viktigt att du själv håller lite koll också. Provsmaka gärna pastan då och då. Du vill inte att den ska bli överkokt men samtidigt ska den inte vara för underkokt. Ett litet tuggmotstånd vill man i regel åt. De lite större pastasorterna behöver i regel koka i mellan 8-10 minuter men om du ska lägga dem i en gratäng som sedan ska in i ugnen kan de koka lite kortare tid så att de får koka färdigt i ugnen. Då går gratängen ihop sig bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite